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Louisiana Sales and Use Taxation of Drop Shipments 

The purpose of this Revenue Ruling is to discuss requirements for the collection of Louisiana state 
sales tax on sales of tangible personal property when a wholesaler dealer sells property to a retail 
dealer and “drop ships” the property directly to the retail dealer’s Louisiana customer. The Ruling 
will discuss requirements for collection of both the advance sales tax on the sale from the whole-
sale dealer to the retail dealer, and the retail sales tax on the sale from the retail dealer to the Lou-
isiana retail customer.  

A drop shipment is a shipment of goods by a manufacturer or wholesaler directly to the customer 
of the person to whom the manufacturer or wholesaler sold the goods. Such an arrangement typi-
cally will avoid the expense and time delays of an intermediate shipment to a retailer who pur-
chased the goods from the manufacturer or wholesaler, and who would otherwise be required to 
arrange a second shipment to the retailer’s customer, the final consumer of the property.  

Unless the property purchased or the final retail customer is exempt from tax by law, the retail 
customer will owe the sales or use tax on the “sales price” or “cost price” of the property. The re-
tail customer will pay that sales or use tax, either to the vendors from whom he bought the prop-
erty, or directly to the Louisiana Department of Revenue on a monthly sales or use tax return. The 
advance sales tax is typically paid by Louisiana retail sellers on their purchases of tangible per-
sonal property for resale. Advance sales tax collection and payment is required by all sellers and 
buyers who operate as “dealers” in Louisiana as that term is defined by La. Rev. Stat. Ann. § 
47:301(4).   

What Is Advance Sales Tax? 
The advance sales tax is a provision in the Louisiana state sales tax law that requires manufactur-
ers, wholesalers, jobbers, and suppliers to collect sales tax on their sales to other dealers of tangi-
ble personal property for resale. The law provides that the advance sales tax is required only as a 
means of facilitating collection of the sales tax.   Dealers who have paid the advance sales tax can 
claim credit for the same against the tax due on their retail sales of tangible personal property.  

La. Rev. Stat. Ann. §47:306(B) provides as follows: 

B. Collection by wholesalers. (1)(a) Notwithstanding the provisions of Subsection A above 
or any other provision of this Chapter, every manufacturer, wholesaler, jobber, or supplier 
who sells to anyone for sale at retail any article of tangible personal property, the retail sale 
of which is taxable under this Chapter, shall collect as advance sales tax a per centum of 
the sales price of such article equal to the rate of the sales tax levied on such article by this 
Chapter. 

Advance Tax Requirements When Both the Manufacturer-Wholesaler and Retailer are “Dealers” 

If both the manufacturer-wholesaler and the retailer qualify as “dealers”, the manufacturer-
wholesaler will collect advance sales tax from the retailer.  The retailer will collect the sales or use 
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tax on the “sales price” or “cost price” charged to the final retail customer.  When filing his return 
and remitting the tax, the retailer will claim credit for the advance sales tax paid to the manufac-
turer-wholesaler.  

Advance Tax Requirements When The Manufacturer-Wholesaler Is A “Dealer”, But the Re-
tailer Is Not a “Dealer” 
Interstate Shipments. Because he is a “dealer”, the manufacturer-wholesaler will normally col-
lect advance sales tax or sales or use tax on all sales of property delivered into Louisiana.  How-
ever, if the manufacturer-wholesaler sells and delivers into Louisiana from outside the state to a 
retailer who has not established the minimum business connection with Louisiana to require the 
retailer to register as a “dealer” in Louisiana, the manufacturer-wholesaler is not required to col-
lect the advance sales tax from the retailer and the retailer is not required to collect the use tax on 
the sale to the final retail customer.  (A retail seller who is not otherwise operating as a “dealer” 
does not become a “dealer” solely by virtue of having made a wholesale purchase of tangible per-
sonal property from a wholesale supplier who is a “dealer’ in the state.) In this case, the final con-
sumer will be required to remit the use tax directly to the department. 

The non-dealer retailer will be required to document his non-dealer status in the records of the 
manufacturer-wholesaler in order that the manufacturer-wholesaler will not be held liable for not 
having collected the advance sales tax.  The necessary documentation can be presented in a letter 
addressed to the manufacturer-wholesaler.  

Intrastate Shipments. If the shipment from the manufacturer-wholesaler is one in the intrastate 
commerce of Louisiana, as would be the case when the manufacturer-wholesaler ships from a 
Louisiana-based inventory directly to the retail consumer’s Louisiana destination, such activity 
will establish the retailer as a “dealer” in Louisiana, even if the retailer does not otherwise conduct 
business activities in Louisiana that would establish the retailer as a “dealer” in the state.  The 
manufacturer-wholesaler will be required to collect the Louisiana advance sales tax from the re-
tailer, and the retailer will be required to collect the sales tax from the retail consumer.   
Questions concerning this matter can be directed to the department’s Taxpayer Services Division at 
225.219.7356 or to any of the department’s regional offices.  

Cynthia Bridges 
Secretary of Revenue 

By: Raymond E. Tangney 
 Senior Policy Consultant 
 Policy Services Division   


	Sales Tax
	Advance Tax Requirements When Both the Manufacturer-Wholesaler and Retailer are “Dealers”
	Advance Tax Requirements When The Manufacturer-Wholesaler Is A “Dealer”, But the Retailer Is Not a “Dealer”
	Intrastate Shipments. If the shipment from the manufacturer-wholesaler is one in the intrastate commerce of Louisiana, as would be the case when the manufacturer-wholesaler ships from a Louisiana-based inventory directly to the retail consumer’s Louisiana destination, such activity will establish the retailer as a “dealer” in Louisiana, even if the retailer does not otherwise conduct business activities in Louisiana that would establish the retailer as a “dealer” in the state.  The manufacturer-wholesaler will be required to collect the Louisiana advance sales tax from the retailer, and the retailer will be required to collect the sales tax from the retail consumer.  

